Wat zijn miniatuur wargames?

Zoals de naam al doet vermoeden is dit een kruising tussen modelbouw en spellen, zie het als een schaakspel (met een veel groter regelboek) wat je zelf maakt en kan samenstellen. Niet elk leger is gelijk maar door middel van regels en punten systemen wordt het evenwicht behouden. De wargames kunnen grote veldslagen zijn (bv. Warhammer of Kings of war waarin legers van 100en figuren geen uitzondering zijn) of juist kleine schermutselingen (bv. Kill Team of  Frostgrave die je met een hand vol miniaturen speelt). De setting is ook belangrijk in miniatuur wargames, dit kan historisch (bv. Bolt action wat de 2e wereldoorlog afspeelt of test of honour in feudaal Japan) zijn of juist fantasie (Warhammer in het jaar 40.000 of Lord of the Rings in Tolkiens wereld van middel aarde ).

Een Miniatuur wargame speel je met 2 of meer spelers. Tactiek en kennis van de regels is belangrijk maar de rol van de dobbelstenen zorgt voor element van kans. Hierdoor zal niet altijd het sterkste speelstuk winnen al is de kans dat hij dat doet wel groter dan dat een zwak speelstuk zegeviert. Naast het verslaan van je tegenspeler zijn er vaak ook doelstellingen of een bepaalde verhaal lijn in een wargame. Zo kan je bijvoorbeeld de slag van Waterloo naspelen of de belegering van Helms Deep.

Naast het speel element is het verzamelen van je leger en de modelbouw (al zullen wargamers dit misschien niet zo noemen) een belangrijk element van de hobby. Jij maakt echt jouw leger, stelt het samen zoals je denkt dat het zal zegevieren en schildert het zorgvuldig vaak naar een bepaald thema (Vikingen staan op de base met hun voeten in de sneeuw of Goblins die zo uit donkere grotten zijn gekropen). Aan een leider van een leger, vaandel drager of een groot pronkstuk wordt vaak extra aandacht besteed.

Om te beginnen met de hobby zijn er meerdere mogelijkheden. Op onze vereniging hebben we meerdere spelsystemen (Warhammer 40.000, Warhammer Age of Sigmar. Killteam en Underworlds) speelklaar zodat je kan uitproberen waar je de voorkeur aan geeft. Er zijn meerdere grote en kleine startsets op de markt en de skirmish games sluiten aan op de grote veldslagen zodat dit ook een leuke opstap is. Kijk ook goed wat er gespeeld wordt, want je hebt tegenstanders nodig anders beleeft je leger een koude oorlog.

Author: Jouke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *