Op zich lijkt warhammer niet op Dungeons & Dragons of statische modelbouw echter ze hebben een hoop raakvlakken zij het qua spelen, bouwen of schilderen en gebruikte materialen en gereedschap. Vaak is er ook het verhaal wat achter een miniatuur/model schuilt: een vliegtuig waar een famillie lid op gevlogen heeft, Spacemarines gebaseerd op een boek, of de reden waarom iemand een bepaald D&D character speelt. En wie week kunnen we nog wat leuks van elkaar leren.
Miniatuur wargames
Zoals de naam al doet vermoeden is dit een kruising tussen modelbouw en spellen, zie het als een schaakspel (met een veel groter regelboek) wat je zelf maakt en kan samenstellen. Niet elk leger is gelijk maar door middel van regels en punten systemen wordt het evenwicht behouden. De wargames kunnen grote veldslagen zijn (bv. Warhammer of Kings of war waarin legers van 100en figuren geen uitzondering zijn) of juist kleine schermutselingen (bv. Kill Team of Frostgrave die je met een hand vol miniaturen speelt). De setting is ook belangrijk in miniatuur wargames, dit kan historisch (bv. Bolt action wat de 2e wereldoorlog afspeelt of test of honour in feudaal Japan) zijn of juist fantasie (Warhammer in het jaar 40.000 of Lord of the Rings in Tolkiens wereld van middel aarde ).
Een Miniatuur wargame speel je met 2 of meer spelers. Tactiek en kennis van de regels is belangrijk maar de rol van de dobbelstenen zorgt voor element van kans. Hierdoor zal niet altijd het sterkste speelstuk winnen al is de kans dat hij dat doet wel groter dan dat een zwak speelstuk zegeviert. Naast het verslaan van je tegenspeler zijn er vaak ook doelstellingen of een bepaalde verhaal lijn in een wargame. Zo kan je bijvoorbeeld de slag van Waterloo naspelen of de belegering van Helms Deep.
Naast het speel element is het verzamelen van je leger en de modelbouw (al zullen wargamers dit misschien niet zo noemen) een belangrijk element van de hobby. Jij maakt echt jouw leger, stelt het samen zoals je denkt dat het zal zegevieren en schildert het zorgvuldig vaak naar een bepaald thema (Vikingen staan op de base met hun voeten in de sneeuw of Goblins die zo uit donkere grotten zijn gekropen). Aan een leider van een leger, vaandel drager of een groot pronkstuk wordt vaak extra aandacht besteed.
Om te beginnen met de hobby zijn er meerdere mogelijkheden. Op onze vereniging hebben we meerdere spelsystemen (Warhammer 40.000, Warhammer Age of Sigmar. Killteam en Underworlds) speelklaar zodat je kan uitproberen waar je de voorkeur aan geeft. Er zijn meerdere grote en kleine startsets op de markt en de skirmish games sluiten aan op de grote veldslagen zodat dit ook een leuke opstap is. Kijk ook goed wat er gespeeld wordt, want je hebt tegenstanders nodig anders beleeft je leger een koude oorlog.
Statische modelbouw
Statische modelbouw is een hobby die als sinds de eind jaren 40 bestaat. Een bouwdoosje plakken van een Spitfire of Ferrari hebben we in onze jeugd allemaal wel eens gedaan. Nu is een hobby natuurlijk voor ieders ervaring en ambitie maar we hebben het hier niet over kinderlijk in elkaar plakken. We willen uit de voorgevormde plastic delen een natuurgetrouw model maken dat niet van echt te onderscheiden is.
De kwaliteit en met name het detail van modelbouw dozen is enorm verbeterd sinds de eerste kits uit de 40er jaren. Tevens zijn de beschikbare middelen om een model te schilderen / spuiten net zo verbeterd. Daarnaast zijn er een hoop technieken ontwikkeld om een model er verweerd (lees realistisch verouderd of gebruikt) uit te laten zien. En documentatie van het origineel is ook veel meer voorhanden.
Behalve een model recht uit de doos bouwen, zijn er talloze extra’s die men aan een model kan toevoegen. Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld een set van andere decals om bijvoorbeeld een Nederlandse versie van een vliegtuig als een Starfighter te maken. Ook bestaan er resin en photo etch sets om extra details of modificaties aan een model te brengen. Ervaren modelbouwers kunnen met gereedschap, styreen, modelleer putty en dergelijke, zelf modellen aanpassen of zelfs helemaal van de grond af zelf bouwen.
Diorama’s worden gemaakt om met de modellen een ondergrond of setting te creëren. Hier worden vaak ook figuren geplaatst en zo kan een scene van een verhaal worden verteld. Het namaken van een foto uit een geschiedenis boek of scene uit een film zijn populaire keuzes maar men kan de fantasie de loop laten gaan (klinkt een beetje als wargames eigenlijk) net als de modellen zelf zijn er veel materialen en technieken om een realistisch beeld te creëren.
Beginnen met de hobby is eenvoudig en zoals hierboven staat hebben de meeste dit al eens gedaan. Kies een simpel voorwerp. De Titanic of de Bismarck zijn geen ideale beginners modellen. Door meerdere kleine betaalbare modellen te bouwen doe je ervaring op en kan je technieken uitproberen. Er is niet veel gereedschap voor nodig, en heb je iets niet dan is dat vast op de vereniging aanwezig. Op de bouwavonden kan je ook advies van meer ervaren modelbouwers krijgen die je graag over hun hobby of laatste model vertellen.
Role Playing Games
Bij role playing games (RPG’s) zoals Dungeons & Dragons (D&D) spelen de spelers rol in een imaginaire wereld. Dit is ontstaan in het eind van de jaren 60 als variant op de miniatuur wargames. Het karakter is tot in detail uitgewerkt door middel van de vele regels uit dikke boekwerken en natuurlijk een miniatuur voor in het spel. Een zogenaamde Dungeon Master (DM) leidt het spel en neemt de rol van monsters en andere niet speler karakters (NPC) voor zijn rekening. Het spel is verhaal gedreven en speelt op de interactie van de onderlinge spelers en de DM. Maar kent ook puzzels, gevechten (vergelijkbaar met bv. Warhammer) en zelfs liedjes als de DM in een grappige bui is. Dobbelstenen voegen een element van kans aan de acties en worden afgewogen tegen de statistieken van de karakters.
Spelers hebben de keuze uit vele verschillende rassen en klassen helden, zoals bv mensen, elven en dwergen die tovenaar, dief of helers zijn. De groep spelers moet samenwerken om het gemeenschappelijke doel te bereiken. Door te spelen verzamelen de spelers punten waarmee zij hun karakter kunnen verbeteren (levelen) en extra capaciteiten verkrijgen. De DM vertelt de spelers over de wereld waarin zij zich bevinden en op de tafel liggen kaarten met scenery stukken en miniaturen. Vaak volgen meerdere korte sessies elkaar op om een groot avontuur te spelen.
Verbeelding en vertellen is leuk maar met goede miniaturen en scenery komt het spel pas echt tot leven. Er zijn kant en klare zelfs geschilderde miniaturen verkrijgbaar. Gezien het aantal orks, trollen, reuzen, draken en ander gespuis wat de RPG werelden bevolkt is er in ieder geval genoeg te verzamelen. Spelers kunnen zich op hun karakter uitleven door deze zelf te maken en of te schilderen. Conversies van andere soorten en merken 28mm figuren zijn niet ongebruikelijk en ook 3d geprinte miniaturen zijn in opkomst.
Beginnen met de hobby is eenvoudig, bij onze vereniging kan je zo aanschuiven bij een D&D groep en hoef je alleen een goed humeur mee te brengen. En voor DM’s hebben wij de meest gebruikelijk monsters klaar om in te zetten. Er bestaan startsets waar zowel een DM als spelers mee aan de slag kunnen. Een serieuze speler wil zijn eigen regelboek(en) dobbelstenen, en een mooie miniatuur voor zijn karakter en hier kan de vereniging van advies in voorzien.
Tijdens de lockdown konden we niet op de club spelen en hebben wij onze D&D sessies op onze Discord gehost. Dit was zo een groot succes dat wij dit ook na de corona periode naast de reguliere D&D in de club er bij blijven doen.