Wat zijn role playing games?

Role Playing Games

Bij role playing games (RPG’s) zoals Dungeons & Dragons (D&D) spelen de spelers rol in een imaginaire wereld. Dit is ontstaan in het eind van de jaren 60 als variant op de miniatuur wargames. Het karakter is tot in detail uitgewerkt door middel van de vele regels uit dikke boekwerken en natuurlijk een miniatuur voor in het spel. Een zogenaamde Dungeon Master (DM) leidt het spel en neemt de rol van monsters en andere niet speler karakters (NPC) voor zijn rekening. Het spel is verhaal gedreven en speelt op de interactie van de onderlinge spelers en de DM. Maar kent ook puzzels, gevechten (vergelijkbaar met bv. Warhammer) en zelfs liedjes als de DM in een grappige bui is. Dobbelstenen voegen een element van kans aan de acties en worden afgewogen tegen de statistieken van de karakters.

Spelers hebben de keuze uit vele verschillende rassen en klassen helden, zoals bv mensen, elven en dwergen die tovenaar, dief of helers zijn. De groep spelers moet samenwerken om het gemeenschappelijke doel te bereiken. Door te spelen verzamelen de spelers punten waarmee zij hun karakter kunnen verbeteren (levelen) en extra capaciteiten verkrijgen. De DM vertelt de spelers over de wereld waarin zij zich bevinden en op de tafel liggen kaarten met scenery stukken en miniaturen. Vaak volgen meerdere korte sessies elkaar op om een groot avontuur te spelen.

Verbeelding en vertellen is leuk maar met goede miniaturen en scenery komt het spel pas echt tot leven. Er zijn kant en klare zelfs geschilderde miniaturen verkrijgbaar. Gezien het aantal orks, trollen, reuzen, draken en ander gespuis wat de RPG werelden bevolkt is er in ieder geval genoeg te verzamelen. Spelers kunnen zich op hun karakter uitleven door deze zelf te maken en of te schilderen. Conversies van andere soorten en merken 28mm figuren zijn niet ongebruikelijk en ook 3d geprinte miniaturen zijn in opkomst.

Beginnen met de hobby is eenvoudig, bij onze vereniging kan je zo aanschuiven bij een D&D groep en hoef je alleen een goed humeur mee te brengen. En voor DM’s hebben wij de meest gebruikelijk monsters klaar om in te zetten. Er bestaan startsets waar zowel een DM als spelers mee aan de slag kunnen. Een serieuze speler wil zijn eigen regelboek(en) dobbelstenen, en een mooie miniatuur voor zijn karakter en hier kan de vereniging van advies in voorzien.

Author: Jouke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *