Wat is statische modelbouw?

Statische modelbouw is een hobby die als sinds de eind jaren 40 bestaat. Een bouwdoosje plakken van een Spitfire of Ferrari hebben we in onze jeugd allemaal wel eens gedaan. Nu is een hobby natuurlijk voor ieders ervaring en ambitie maar we hebben het hier niet over kinderlijk in elkaar plakken. We willen uit de voorgevormde plastic delen een natuurgetrouw model maken dat niet van echt te onderscheiden is.

De kwaliteit en met name het detail van modelbouw dozen is enorm verbeterd sinds de eerste kits uit de 40er jaren. Tevens zijn de beschikbare middelen om een model te schilderen / spuiten net zo verbeterd. Daarnaast zijn er een hoop technieken ontwikkeld om een model er verweerd (lees realistisch verouderd of gebruikt) uit te laten zien. En documentatie van het origineel is ook veel meer voorhanden.

Behalve een model recht uit de doos bouwen, zijn er talloze extra’s die men aan een model kan toevoegen. Een simpel voorbeeld is bijvoorbeeld een set van andere decals om bijvoorbeeld een Nederlandse versie van een vliegtuig als een Starfighter te maken. Ook bestaan er resin en photo etch sets om extra details of modificaties aan een model te brengen. Ervaren modelbouwers kunnen met gereedschap, styreen, modelleer putty en dergelijke, zelf modellen aanpassen of zelfs helemaal van de grond af zelf bouwen.

Diorama’s worden gemaakt om met de modellen een ondergrond of setting te creëren. Hier worden vaak ook figuren geplaatst en zo kan een scene van een verhaal worden verteld. Het namaken van een foto uit een geschiedenis boek of scene uit een film zijn populaire keuzes maar men kan de fantasie de loop laten gaan (klinkt een beetje als wargames eigenlijk) net als de modellen zelf zijn er veel materialen en technieken om een realistisch beeld te creëren.

Beginnen met de hobby is eenvoudig en zoals hierboven staat hebben de meeste dit al eens gedaan. Kies een simpel voorwerp. De Titanic of de Bismarck zijn geen ideale beginners modellen. Door meerdere kleine betaalbare modellen te bouwen doe je ervaring op en kan je technieken uitproberen. Er is niet veel gereedschap voor nodig, en heb je iets niet dan is dat vast op de vereniging aanwezig. Op de bouwavonden kan je ook advies van meer ervaren modelbouwers krijgen die je graag over hun hobby of laatste model vertellen.

Author: Jouke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *